2019r. I kwartał
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie w I kwartale 2019 roku przeprowadził ogółem 182 czynności kontrolnych, w tym:
- 49 czynności kontrolnych na rynku krajowym,
- 128 czynności kontrolnych w obrocie z zagranicą.
Kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na rynku krajowym - planowe i doraźne
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie w I kwartale 2019 roku przeprowadził kontrole w 32 podmiotach, próby pobrano w 22 podmiotach, dokonując oceny jakości handlowej 79 partii artykułów rolno spożywczych, w tym:
- 17 partii przetworów mlecznych,
- 10 partii mięsa,
- 1 partii jaj,
- 2 partii słonych przekąsek,
- 5 partii wyrobów cukierniczych,
- 9 partii wyrobów ciastkarskich,
- 5 partii przetworów pomidorowych,
- 4 partii wyrobów spirytusowych,
- 26 partii świeżych owoców i warzyw.
Wspomniane kontrole miały na celu sprawdzenie czy art. rolno-spożywcze spełniają wymagania określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W toku kontroli dokonano oceny parametrów fizykochemicznych, organoleptycznych oraz sprawdzono prawidłowość znakowania wytypowanych artykułów rolno-spożywczych.
WYNIKI KONTROLI
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 2 partii artykułów rolno-spożywczych w tym:
- 1 partii wyrobów cukierniczych:
- brak w produkcie barwników (koszenila E120, czerni brylantowa E151, błękit brylantowy E133), których obecność producent deklarowała w oznakowaniu,
- 1 partii przetworów pomidorowych:
- zaniżona zawartość cukrów w produkcie.
Organoleptyka
Przeprowadzone w I kwartale 2019 r. kontrole nie ujawniły nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych.
Oznakowanie produktów
W I kwartale 2019 r. zakwestionowano oznakowanie 19 poddanych kontroli partii artykułów rolno-spożywczych. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania nie stwierdzono w przypadku wyrobów cukierniczych, napojów spirytusowych przetworów pomidorowych oraz świeżych owoców i warzyw.
Jakość handlową artykułów rolno-spożywczych w I kwartale 2019 roku kwestionowano z uwagi na umieszczenie w wykazie składników nazw składników nie wykorzystanych podczas produkcji (np. koszenila, czerń brylantowa, ekstrakt z papryki, karthamus, błękit brylantowy, maltodekstryna), oraz podanie w oznakowaniu nieprawdziwych informacji odnoszących się do zawartości cukrów w produkcie. Informacje zawarte w oznakowaniu art. rolno-spożywczych wprowadzały konsumenta w błąd przez bezpodstawne umieszczenie na etykiecie napojów spirytusowych deklaracji producenta „Powstaje przy użyciu wyłącznie najlepszej jakości składników: polskiej pszenicy oraz krystalicznie czystej wody (…)” w odniesieniu do produktu, uzyskanego z mieszanki zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa, pszenicy orkisz, kamutu lub ich odmian hybrydowych.
W przypadku świeżych owoców i warzyw jakość handlową kwestionowano głównie z uwagi na całkowity brak oznakowania, nie podanie informacji o kraju pochodzenia owoców i warzywa, brak danych identyfikujących producenta a w przypadku produktów opakowanych brak informacji o podmiocie paczkującym lub wysyłającym produkt. W przypadku świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami zawartymi w szczegółowych normach handlowych określonych w rozporządzeniu wykonawczym komisji (UE) nr 543/2011 np. jabłka, gruszki oznakowanie produktów kwestionowano również z uwagi na brak obowiązkowych informacji takich jak: nazwa odmiany, klasa jakości oraz wielkości owoców.
KONTROLE NA WNIOSEK
Kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą
Kontrolą jakości handlowej art. rolno-spożywczych przywożonych z krajów trzecich objęto 164 partii art. rolno-spożywczych o łącznej masie 2 439 051,14 kg i 4 950,0 l w tym: 120 partii przetworów owocowo-warzywnych, 32 partii przetworów rybnych 6 partii wyrobów ciastkarskich oraz 6 partii wyrobów winiarskich. W wyniku przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości.
REALIZACJA POZOSTAŁYCH CZYNNOŚCI KONTROLNYCH
Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie prowadzi nadzór nad klasyfikacją poubojową tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP. W I kwartale 2019 roku nadzorem objęto 8 ubojni wieprzowiny oraz 1 ubojnie wołowiny. W ramach prowadzonego nadzoru nad klasyfikacją poubojową wieprzowiny przeprowadzono 16 kontroli, natomiast w ramach klasyfikacji poubojowej wołowiny przeprowadzono 2 kontrole nie stwierdzając nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Ponadto dokonano jednej kontroli w zakresie wprowadzenia do obrotu mięsa pochodzącego z bydła w wieku do 12 miesięcy nie stwierdzając nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
SANKCJE:
W związku ze stwierdzonymi podczas kontroli nieprawidłowościami Organ:
- wydał 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu art. rolno-spożywczego niespełniającego wymagań jakości handlowej,
- wszczął 12 postępowań administracyjnych w celu wymierzenia kary pieniężnej za wprowadzenie do obrotu art. rolno-spożywczych niespełniających wymagań jakości handlowej,
- nałożył 1 grzywę w drodze mandatu karnego za brak zgłoszenia Wojewódzkiemu Inspektorowi prowadzenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi.