2020r. IV kwartał - jakość handlowa dań gotowych dla niemowląt i dzieci
W IV kwartale 2020 roku Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie, przeprowadził w placówkach handlu detalicznego kontrolę jakości handlowej dań gotowych dla niemowląt i dzieci.
Kontrolą objęto 4 próbki produktów, w tym:
- 3 partie przetworów warzywno – mięsnych (tzw. obiadki, które mogą stanowić samodzielny posiłek obiadowy);
- 1 partię zupki jarzynowej z dodatkiem mięsa.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono wszystkie 4 partie dań gotowych dla niemowląt i dzieci. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano we wszystkich 4 partiach dań gotowych dla niemowląt i dzieci. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Ocenie prawidłowości oznakowania poddano 4 partie dań gotowych dla niemowląt i dzieci, tych samych dla których przeprowadzono ocenę cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych. Zakwestionowano ogółem 3 partie (75% wszystkich skontrolowanych partii), w tym 2 próbki przetworów warzywno – mięsnych i 1 próbkę zupki jarzynowej z dodatkiem mięsa.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- użycia nazwy nieadekwatnej do rzeczywistego składu i właściwości produktu tj. nazwa opisowa sugerowała, że produkt zawiera przeważającą ilość mięsa indyka, podczas gdy przeważającą ilość wyrobu stanowiły surowce warzywne;
- nie umieszczenia w nazwie środka spożywczego danych szczegółowych dotyczących:
- warunków fizycznych tego produktu tj. informacji o stopniu jego rozdrobienia,
- warunków przetwarzania jakiemu został on poddany tj. informacji o zastosowanej obróbce termicznej;
- podania nieprawdziwych informacji dot. ilości świeżych warzyw w produkcie tj. wskazanie w oznakowaniu, iż świeże warzywa stanowią 48% produktu, podczas gdy w rzeczywistości sumarycznie warzywa stanowiły 57% produktu;
- umieszczenia informacji „Zgodnie z przepisami prawa nie zawiera substancji konserwujących i barwników” mogącej sugerować, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości tj. nie mogą zawierać w swoim składzie substancji konserwujących i barwników;
- umieszczenia informacji „Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt i małych dzieci” mogącej sugerować, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości;
- braku podania w oznakowaniu kodu identyfikującego partię produkcyjną umożliwiającego identyfikację produktu.